Sok z kiszonych buraków

 

Szanowni Pacjenci,

Dzisiaj pora na kolejny super-napój, czyli sok z kiszonych buraków.

Jest to bomba witaminowa i odżywcza. Zawiera witaminy (A, C, z grupy B), jak również żelazo, potas, wapń.

Można kupić gotowy sok, polecamy poszukać w przydomowych warzywniakach lub po prostu zrobić samemu – jest to bajecznie proste.

Wystarczy mieć buraki, czosnek, sól, ziele angielskie, liść laurowy i przegotowaną ostudzoną wodę.

Najpierw należy wyparzyć duży słoik, potem obrać buraki i pokroić je w grubsze plastry. Następnie na dnie słoika układamy plastry buraka i przekładamy je czosnkiem i przyprawami. Potem w wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy buraki i prawie… GOTOWE.

Wystarczy poczekać kilka dni, średnio 5-6.

Potem zakwas przecedzany i wlewamy do butelek/mniejszych słoików i zostawiamy w lodówce.

Na koniec to co najważniejsze, czyli właściwości soku z kiszonych buraków:

  • wspomaga proces odbudowy flory bakteryjnej jelit, zwłaszcza po antybiotykoterapii,
  • wspomaga proces krwiotworzenia, czyli może być pomocny w leczeniu niedokrwistości,
  • wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację po infekcjach,
  • ma dużo błonnika, czyli szybko daje uczucie sytości (może być to istotne podczas odchudzania),
  • działa uspokajająco i poprawia koncentrację,
  • poprawia sen,
  • może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych, ponieważ nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi i reguluje poziom cholesterolu,
  • świetnie wpływa na kondycję= legalny „doping” dla sportowców.

Szczegółowe informacje u naszych lekarzy, zapraszamy do rejestracji pod numerami telefonów:

Ul. Syrokomli – 71 325 67 60

Ul. Kamiennogórska – 696 787 647