
Szanowni Pacjenci,
Dzisiaj pora na kolejny super-napój, czyli sok z kiszonych buraków.
Jest to bomba witaminowa i odżywcza. Zawiera witaminy (A, C, z grupy B), jak również żelazo, potas, wapń.
Można kupić gotowy sok, polecamy poszukać w przydomowych warzywniakach lub po prostu zrobić samemu – jest to bajecznie proste.
Wystarczy mieć buraki, czosnek, sól, ziele angielskie, liść laurowy i przegotowaną ostudzoną wodę.
Najpierw należy wyparzyć duży słoik, potem obrać buraki i pokroić je w grubsze plastry. Następnie na dnie słoika układamy plastry buraka i przekładamy je czosnkiem i przyprawami. Potem w wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy buraki i prawie… GOTOWE.
Wystarczy poczekać kilka dni, średnio 5-6.
Potem zakwas przecedzany i wlewamy do butelek/mniejszych słoików i zostawiamy w lodówce.
Na koniec to co najważniejsze, czyli właściwości soku z kiszonych buraków:
- wspomaga proces odbudowy flory bakteryjnej jelit, zwłaszcza po antybiotykoterapii,
- wspomaga proces krwiotworzenia, czyli może być pomocny w leczeniu niedokrwistości,
- wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację po infekcjach,
- ma dużo błonnika, czyli szybko daje uczucie sytości (może być to istotne podczas odchudzania),
- działa uspokajająco i poprawia koncentrację,
- poprawia sen,
- może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych, ponieważ nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi i reguluje poziom cholesterolu,
- świetnie wpływa na kondycję= legalny „doping” dla sportowców.
Szczegółowe informacje u naszych lekarzy, zapraszamy do rejestracji pod numerami telefonów:
Ul. Syrokomli – 71 325 67 60
Ul. Kamiennogórska – 696 787 647